Sayt test rejimida ishlamoqda!
Ishonch telefoni: 1243
Devonxona: 71 206-70-30

Tok

AGRO.UZ > Tok
AGRO.UZ > Tok

Tok – uzumdoshlar oilasiga mansub ko‘p yillik daraxtsimon lianalar turkumi, yer sayyorasida eng keng tarqalgan meva ekinlaridan biri. Fransiya, AQSH, Ispaniya, Italiyada millionlab gektar maydonlarda, asosan, vinobop navlari yetishtiriladi.

Tok issiqsevar, yorug‘sevar, sovuqqa chidamli, asosan, vegetativ yo‘l bilan ko‘paytiriladi, ko‘chatlari qalamchalardan, payvand qilish orqali, seleksiya maqsadida urug‘laridan o‘stiriladi, 2-3 yilda hosilga kiradi.

Tok aslida yer tanlamaydi, ammo qumoq tuproqli, sug‘oriladigan, unumdor yerlarda yaxshi o‘sadi. 30-300 yil yashaydi. O‘rtacha hosildorligi 70-600 s/ga.

2013-2015-yillar davomida Parkent, Bo‘stonliq, Yangiyo‘l, Zangiota, Samarqand, Jomboy, Asaka tumanlari meva-uzum yetishtirishga ixtisoslashtirildi, yangi tokzorlar barpo etildi.

Ayni paytda mamlakatimizning deyarli barcha hududlarida (naviga qarab) uzumning 50 navi yetishtiriladi.

Bugungi kunda yurtimizda yetishtirilayotgan uzum mahsuloti Afg‘oniston, Belorus Respublikasi, Germaniya, Qozog‘iston, Qirg‘iziston, Latviya, Litva, Mongoliya, BAA, Polsha, Rossiya, Ukraina kabi mamlakatlarga eksport qilinmoqda.

Xo'raki uzum navlari

Mevasi o‘rtapishar, xo‘raki-mayizbop nav, sovuqqa kam chidamli, novdalari hosil olish uchun 12-15 ko‘zgacha kesiladi.

Uzum bogi katta, siyrak, silindrsimon, g‘ujumi yirik, uzunchoq, konussimon, rangi qora, quvroq, zich tartibda joylashgan.

Bir boshining vazni – 212 g.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy nav.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Andijon, Namangan va Farg‘ona viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilinadi.

Kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha 147 kun o‘tadi.

Nav xo‘raki, mayizbop, mevasi juda yaxshi, sovuqqa kam chidamli.

Nav o‘rtapishar, tupi baland, g‘ujumi katta, mevasi yirik, dumaloq. Bir shingilining o‘rtacha vazni – 261 g.

Hosildorligi – 243,8 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 273,6 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Butunittifoq o‘simlikshunoslik ilmiy-tadqiqot institutining O‘rta Osiyo bo‘limi.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Butasi katta bo‘lib, shoxining uzunligi bo‘yicha joylashgan kurtaklaridagi meva miqdori bir xil.

Uzum shingili yirik, tuxumsimon, rangi qora. O‘rtacha vazni – 247 g.

Nav o‘rtapishar, yuqori sifatli, xo‘raki, mayizbop va konservabop.

Hosildorligi – 231,2 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 281,5 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy nav.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Qoraqalpog‘iston Respublikasi, Buxoro, Navoiy, Qashqadaryo, Jizzax, Samarqand, Surxondaryo, Toshkent va Xorazm viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Uzumning bu navidan yuqori sifatli yirik mayiz tayyorlanadi. Nav sovuqqa kam chidamli bo‘lib, tupi katta, uzum shingili yirik, tuxumsimon, rangi och yashil rang, quyosh tomoni sariq. Uzum shingilining o‘rtacha vazni – 206 g. Kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 167 kunni tashkil etadi.

Hosildorligi – 58,7 s/ga, eng yuqori hosildorligi 92,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy nav.

1967-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Buxoro, Navoiy, Qashqadaryo va Surxondaryo viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Uzum boshlari keng konussimon. Mevasi pishib yetilganda pushti rang, karsillaydigan bo‘ladi. Taʼmi anor mazali va biroz taxirroq. O‘rtacha vazni – 390 g. G‘ujumi yirik, uzunchoq-silindrsimon, eti go‘shtli, sershira, quvroq.

Kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 155 kundan iborat.

Bu nav kechpishar bo‘lib, tupi katta, ko‘p zangli, yelpig‘ichsimon taraladi, sho‘rga va sovuqqa chidamli.

Hosildorligi – 184,8 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 374,4 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Saudiya Arabistoni.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu navning tupi katta, mildyu va un shudring kasalliklari bilan kuchli zararlanadi. Uzum boshlari o‘rtacha va yirik, konussimon, shingillari ko‘p, rangi och yashil. Eti sershira, quvroq, xushbo‘y.

Hosildorligi – 109,6 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 118,7 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Saudiya Arabistoni.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Toshkent, Xorazm, Jizzax, Sirdaryo, Qashqadaryo viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu navning tupi katta, ko‘p zangli, kechpishar, boshqa mahalliy navlarga nisbatan sovuqqa chidamli, kasalliklarga bardoshli emas. Uzum shingillari katta, konus yoki silindrsimon.

G‘ujumi yirik, tuxumsimon shaklda, rangi oqish-sariq, quyosh tushgan tomoni pushti, shingilining o‘rtacha vazni – 348 g. Eti go‘shtli, sershira, quvroq.

Kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 162 kunni tashkil etadi.

Hosildorligi – 134,0 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 192,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Tojikiston mahalliy navi.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu nav xo‘raki, kechpishar bo‘lib, bir yillik novdalari tez o‘sadi, tupi ko‘p zangli. Kasallik va zararkunandalarga bardoshli, sovuqqa chidamli. Uzum boshlari yirik, silindr shaklli, o‘rtacha vazni – 310 g, g‘ujumi yirik, tuxumsimon, rangi pushti, mumsimon g‘ubor bilan qoplangan.

Hosildorligi – 168,4 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 288,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: O‘zbekiston O‘simlikshunoslik ilmiy-tadqiqot institutining O‘rta Osiyo bo‘limi.

Mualliflar: A.M. Negrul, M.S.  Juravlyov

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Toshkent, Jizzax, Surxondaryo va Sirdaryo viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu xo‘raki nav, baland o‘sadi, o‘ta kechpishar. Bu navdan har xil sharoblar va shampan sharoblari tayyorlanadi. Sovuqqa va un shudringga kam chidamli.

Uzum shingili katta, shakli silindrsimon. G‘ujumi yirik, dumaloq-tuxumsimon, rangi to‘q qizil yoki binafsharang. Eti sershira, mevasining pishgan.

O‘rtacha hosildorligi – 120-160 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy nav.

1973-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida faqat Toshkent viloyatida ekish uchun mo‘ljallangan.

Yuqori sifatli, isteʼmol va qayta ishlash uchun mo‘ljallangan.

Erta-o‘rtapishar nav, kasalliklarga bardoshli. Tupi o‘rtacha, uzum shingili yirik, o‘rtacha vazni – 350-400 g.

Shingili silindrsimon shaklda, rangi pushti, yirik hamda eti qattiq, karsillash xususiyatiga ega. Mevasi iyul oyining 20 – kunida to‘liq pishib, yetiladi. Hosildorligi gektaridan 200-250 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Akademik M.Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy-tajriba stansiyasi.

Mualliflar: K.V. Smirnov, G.V. Ogiyenko, A.F. Gerasimova.

2006-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu yuqori sifatli xo‘raki o‘rtapishar nav bo‘lib, boshqa joylarga tashish uchun yaroqli, mazasi yaxshi, sovuqqa kam chidamli, un shudring bilan kuchli zararlanadi.

Uzum shingili katta, konussimon, ko‘p shingilli, g‘ovak, mevasining o‘rtacha vazni – 371 g. G‘ujumi yirik-uzunchoq, silindr yoki tuxumsimon, eti sershira, sal quvroq, rangi sarg‘ish-yashil. Po‘sti yupqa, pishiq, eti sersharbat, tig‘iz, qarsillaydi, mayin, juda shirin.

Hosildorligi – 96,0 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 121,6 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy xalq navi.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Kishmishbop uzum navlari

Bu navning tupi baland bo‘lib, mevasi o‘rtapishar, uzum shingili mayda, tuxumsimon, rangi sarg‘ish yashildan to sariqqacha, mayda qora nuqtalari bor. Nav urug‘siz bo‘lib, quritish uchun ishlatiladi. Uzum shingilining o‘rtacha vazni – 153 g.

Hosildorligi – 259 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 300,8 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: O‘rta Osiyo.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav xo‘raki, mayizbop va yuqori hosildor. Tupi o‘rtacha bo‘lib, mevasi avgust oyining oxirida pishadi. Uzumning shingili yirik, urug‘siz, o‘rtacha vazni – 268 g. Kurtak yoyilgandan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr – 106 kun.

Hosildorligi – 52,7 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 69,3 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Butunittifoq O‘simlikshunoslik ilmiy-tadqiqot institutining O‘rta Osiyo bo‘limi.

Mualliflar: M.L. Juravlev, V.A. Arzumanov, A.I. Frolov.  

1983-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Qashqadaryo viloyatida ekish uchun tavsiya qilinadi.

Bu navning tupi baland bo‘lib, novdalari yirik, tez o‘sadi.

Uzum shingili katta, o‘rtacha vazni – 172 g. Shakli silindr konussimon, g‘ovak, baʼzan zich, rangi qora, eti sershira, mayin.

Hosildorligi – 280,8 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 358,4 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Mahalliy nav. 1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Yirik mevali, urug‘siz bu nav o‘rta-kechki muddatda pishib yetiladi. Tupi o‘rta bo‘yli. Bargi o‘rtacha kattalikda, dumaloq, to‘q-yashil rangda, silliq, qirralari yuqoriga qaratilgan.

Meva doni yirik (24×17 mm), ovalsimon, o‘rtasidan uchigacha pushti rangdan to‘q-pushtigacha o‘zgarib torayib boradi. Po‘sti tig‘iz. Eti go‘shtdor, karsillaydigan. Sharbati rangsiz. Mevasi 115-130 kun saqlanadi. Nav ishlatilishi universal.

Ekilganidan so‘ng ikkinchi yili hosilga kiradi.

Hosildorligi 14-15 kg/tup yoki 232-242 s/ga.

Qayerda yaratilgan: Akademik M. Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot instituti.

2013-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Sharobbop uzum navlari

Yuqori desert sharob olinadigan maʼlum sharobbop nav.

Nav o‘rtapishar, kasallikka bardoshligi o‘rtacha, sovuqqa uncha chidamli emas, yetarlicha sug‘orilmaganda mevasi maydalashadi va bujmayadi.

Tupi va shingilining o‘rtacha vazni – 257 g, shingilining rangi to‘q-ko‘k binafsha tusli, silindr shaklida. Kurtak yozilishidan meva yetilgunga qadar bo‘lgan muddat 197 kunni tashkil etadi.

Hosildorligi – 102,6 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Italiya.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan

Mamlakatimiz hududida Qoraqalpog‘iston Respublikasi, Andijon, Buxoro, Qashqadaryo, Namangan, Navoiy, Samarqand, Surxondaryo, Toshkent, Xorazm viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav kechpishar, Toshkent sharoitida mevasi sentyabrning uchinchi o‘n kunligida pishadi. Un shudring bilan zararlanmaydi. Guli ikki jinsli bo‘lib, mevasidan kuchli va desert sharoblar tayyorlanadi.

Uzum shingilining o‘rtacha vazni – 140 g. G‘ujumi o‘rtacha, shakli dumaloq, rangi esa qora, kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 158 kunni tashkil etadi.

Hosildorligi – 354,0 s/ga, eng yuqori hosildorligi 448,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Akademik M. Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot institutining Samarqand ilmiy-tajriba stansiyasi.

1984-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Muallif: P.V.Mixaylova.

Mamlakatimiz hududida Buxoro viloyatida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav ertapishar, tupi va uzumboshlari o‘rtacha, shakli silindr-konussimon, zich yoki siyrak. Un shudring kasalligiga chidamli emas, sovuqqa chidamli, o‘rtacha vazni – 300 g. G‘ujumi o‘rtacha dumaloq, eti go‘shtli, sershira, qarsillaydigan, mazasi shirin xushbo‘y.

Hosildorligi – 193,3 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 228,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Vengriya.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav o‘rtapishar, tupi katta, sovuqqa, un shudring kasalligiga chidamli, tok barg o‘rovchisi bilan kuchli zararlanadi. Uzum shingili o‘rtacha, silindr yoki silindr-konussimon, zich, o‘rtacha vazni – 198 g. G‘ujumi o‘rtacha, shakli dumaloq, baʼzan o‘zgaruvchan, rangi to‘q qizil, mum g‘uborli. Eti mayin, sershira, xushbo‘y.

Hosildorligi – 65,5 s/ga, eng yuqori hosildorligi 101,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Fransiya.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududa Surxondaryo, Toshkent, Andijon, Qashqadaryo, Namangan, Samarqand viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu nav o‘rtapishar, xo‘raki, yuqori hosildor. Uzumboshlari katta, ko‘p shingilli, o‘rtacha vazni – 194 g. Tupi katta, un shudringga va sovuqqa chidamli. G‘ujumi yirik, tuxumsimon, rangi yashilroq-sariq. Eti quvroq, go‘shtli, sershira.

Hosildorligi – 69,9 s/ga, eng yuqori hosildorligi – 121,8 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Butunittifoq O‘simlikshunoslik ilmiy-tadqiqot institutining O‘rta Osiyo bo‘limi.

Mualliflar: M.S. Juravlev, A.M. Negrul, M.A. Tupikov.

1983-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Qashqadaryo, Samarqand, Toshkent va Farg‘ona viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav o‘rtapishar bo‘lib, tuplari katta. Har xil zararkunanda va kasalliklarga chidamsiz. Uzum shingili o‘rtacha yoki katta, silindr-konussimon, baʼzan silindr-simon, mevasining o‘rtacha vazni – 94 g, g‘ujumi o‘rtacha yoki yirik, tuxumsimon, rangi tillasimon-sariq, eti sershira. Po‘sti yupqa, pishiq, etdor, sersharbat, muloyim, shirasi rangsiz. Oddiy shampan, desert vinolar tayyorlanadi hamda konyak spirti ishlab chiqariladi.

Hosildorligi – 423,2 s/ga, eng yuqori hosildorligi 456,0 s/ga ni tashkil etadi

Qayerda yaratilgan: Gruziya mahalliy navi.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimizning barcha hududlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Bu nav o‘rtapishar bo‘lib, mevasi sentyabr oyining ikkinchi o‘n kunligida pishadi. Bu navning asosiy afzalligi shundaki, mevasining shirasi to‘q olcharang bo‘lib, undan yuqori sifatli sharoblar tayyorlanadi

Uzum shingili o‘rtacha, vazni 162 g, konus shaklida. G‘ujumi o‘rtacha dumaloq, eti sershira, to‘q qizil, kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 162 kundan iborat.

Hosildorligi – 410,0 s/ga, eng yuqori hosildorligi 480,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Akademik M. Mirzayev nomli bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot institutining Qibray “Sharob” eksperimental korxonasi.

Muallif: P.V. Mixaylov.

1984-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Buxoro viloyatida ekish uchun tavsiya qilingan.

Nav o‘rtapishar, tupi katta, sharobbop. Sovuqqa chidamli, qurg‘oqchilikka bardoshli. Uzum boshlari katta, konussimon, ko‘p shingilli, mevasining o‘rtacha vazni – 162 g. G‘ujumi o‘rtacha va yirik, dumaloq, rangi qora yoki to‘q ko‘k, baʼzan binafsharang. Eti sershira, xushxo‘r.

Kurtak yozilishidan mevasi pishgungacha bo‘lgan davr 144 kundan iborat.

Hosildorligi – 161,7 s/ga, eng yuqori hosildorligi 230,0 s/ga ni tashkil etadi.

Qayerda yaratilgan: Ozarbayjon mahalliy navi.

1959-yil Davlat reyestriga kiritilgan.

Mamlakatimiz hududida Toshkent, Jizzax, Sirdaryo viloyatlarida ekish uchun tavsiya qilingan.

Agar siz imlo xatolarini topsangiz, iltimos, matnni tanlab, Ctrl+Enter tugmalarini bosib bizga xabar bering

Imlo xatolari haqida hisobot

Quyidagi matn tahririyatimizga yuboriladi: