Akademik Mahmud Mirzayev nomidagi bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ITIda oltinsimon qorag‘atning yangi va introduksiya qilingan (hududimiz uchun xos bo‘lmagan) navlari va duragaylarini o‘rganish ishlari olib borilmoqda, buning natijasida rezavor mevaning yangi navlari yaratildi.
Institutda olimlar oltinsimon qorag‘atning yangi yaratilgan “Siyuma”, “Ruxshona”, “Muhabbat”, “Uzbekskaya sladkaya”, “Gulnoz”, “Iroda”, “Yodgor”, “Nargiz”, shuningdek, introduksiya qilingan “Lyovushka”, “Vika”, “Asya”, “Valentina”, “Podarok”, “Ariadna” hamda “3759/6” gibridi degustatsiyasini o‘tkazishdi. Institut seleksioneri Hilola Abdullayeva degustatsiya jarayonida yangi navlarga alohida tavsif berib o‘tdi. Bu navlar yuqori hosildorligi, transportabelligi, abiotik omillarga chidamliligi, inson salomatligi uchun zarur bo‘lgan makro va mikroelementlarga boyligi bilan ajralib turadi. Bugungi kunda oltinsimon qorag‘atning “Uzbekskaya sladkaya”, “Oydin” va “Yodgor” nomli uchta navi hujjatlari Davlat nav sinov markaziga, shuningdek, O‘zbekiston Respublikasi Adliya vazirligi huzuridagi Intellektual mulk agentligiga taqdim etildi.
Oltinsimon qorag‘at qurg‘oqchilikka, issiqqa, sovuqqa chidamliligi, kam kislotali va kuchsiz ishqoriy tuproqlarga moslashuvchanligi bilan ajralib turadi, deyarli har qanday tuzilishdagi tuproqlarda unib-o‘sadi. Oltinsimon qorag‘atni O‘zbekistonning barcha hududlari, shuningdek, Qoraqalpog‘iston Respublikasida ham o‘stirish mumkin. Ayni kunlarda akademik Mahmud Mirzayev nomidagi bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ITI ilmiy xodimlarining talabalari Buxoro, Surxondaryo, Andijon, Farg‘ona viloyatlari va Qoraqalpog‘iston Respublikasida bir qancha navlarni yetishtirish ustida ishlamoqda. Aytish joizki, akademik Mahmud Mirzayev nomidagi bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ITIda keyingi yillarda olmaning 500 ga yaqin, nokning 50 dan ortiq, behining 25, dukkaklilarning 300, rezavorlarning 150 ga yaqin, sitrus o‘simliklarining 60 ta navi yetishtirilmoqda va yangi navlar ro‘yxati doimiy ravishda o‘sib borayapti.
Oltinsimon qorag‘at inson tanasi uchun juda ko‘p foydali xususiyatlarga ega, xususan: u toksinlar va shlaklardan tozalaydi, og‘ir metallarning tuzlarini chiqaradi, yengil peshob haydovchi ta’sirga ega, qon ivish xususiyatini pasaytiradi, bu esa yurak xurujidan himoya qiladi. Qonda gemoglabin darajasini nazorat qiladi, ovqat hazm qilish faoliyatini normallantiradi, ishtahani ochadi, miya faoliyatini yaxshilaydi, yurak mushaklarini mustahkamlaydi, kapillyar devorlar elastikligini ta’minlaydi, quvvat beradi, jismoniy chidamlilikni oshiradi.
Qorag‘at mevalari qayta ishlangan holda ham o‘z qiymatini saqlab qoladi. Ushbu rezavor mevadan shakarlangan qotirilgan sukatlar, sharbatlar, kompotlar, murabbo, jem, vino tayyorlanadi. Qorag‘at kompoti yozgi jaziramada chanqoqni yaxshi qondiradi. Mevalar muzlatish uchun mos bo‘lib, ozuqaviy qiymatini yo‘qotmasdan yangi hosilga qadar saqlanishi mumkin.
В НИИ садоводства, виноградарства и виноделия имени академика Махмуда Мирзаева проводят изучение новых и интродуцированных (несвойственных для нашей территории) сортов и гибридов золотистой смородины, в следствии чего были созданы новые сорта ягоды.
В институте ученые провели дегустирование новых сортов золотистой смородины: «Сиюма», «Рухшона», «Мухаббат», «Узбекская сладкая», «Гульноз», «Ирода», «Ядгор», «Наргиз», а также интродуцированных сортов: «Лёвушка», «Вика», «Ася», «Валентина», «Подарок Ариадна» и гибрид «3759/6». Селекционер института Хилола Абдуллаева дала отдельную характеристику новым сортам в процессе дигустации. Эти сорта отличаются высокой продуктивностью, транспортабельностью, устойчивостью к абиотическим факторам, богаты макро- и микроэлементами, необходимых для здоровья человека. Уже сегодня переданы документы трех сортов золотистой смородины «Узбекская сладкая», «Ойдин» и «Ядгор» в Государственный сортоиспытательный центр, а также в Агентство по интеллектуальной собственности при Министерстве юстиции Республики Узбекистан.
Золотистая смородина отличается засухоустойчивостью, жаростойкостью, зимостойкостью, «толерантностью» к почвам — от слабокислых до слабощелочных, растёт на почвах практически любой структуры. Освояемость золотистой смородины возможна для всех областей Узбекистана, а также в Республики Каракалпакистан. Уже сегодня ученики исследователей НИИ садоводства, виноградарства и виноделия имени академика Махмуда Мирзаева проводят работы по выращиванию нескольких сортов в Бухарской, Сурхандарьинской, Андижанской, Ферганской областях и Республике Каракалпакистан. Стоит отметить, что в НИИ садоводства, виноградарства и виноделия имени академика Махмуда Мирзаева за последние годы изучено около 500 сортов яблок, более 50 сортов груш, 25 сортов айвы, 300 сортов бобовых, 150 сортов ягод, 60 сортов цитрусовых растений и список новых сортов постоянно пополнятеся.
Золотистая смородина обладает массой полезных свойств для человеческого организма, а именно: очищает от шлаков и токсинов, выводит соли тяжелых металлов, оказывает легкое мочегонное воздействие, понижает свертываемость крови, что служит защитой от инфаркта, контролирует уровень гемоглобина в крови, нормализует пищеварительную деятельность, улучшает аппетит, усиливает мозговую функцию, укрепляет сердечную мышцу, делает стенки капилляров эластичнее, заряжает энергией, повышает физическую выносливость.
Смородиновые плоды сохраняют свою ценность даже в переработанном виде. Из ягод смородины готовят цукаты, соки, компоты, варенье, джемы, вино. Компот из смородины прекрасно утоляет жажду в летнюю жару. Ягоды хороши для замораживания, могут храниться до нового урожая, не теряя питательную ценность.
Spelling error report
The following text will be sent to our editors: